Apărarea face diferența

Pace sau conflict, Patriot este testat și îmbunătățit în permanență

patriot

Patriot este o soluție cu rază lungă de acțiune la altitudine înaltă, pregătită pentru orice condiții meteorologice, testată de peste 2.500 de ori în simulări de condiții reale, sub supravegherea armatei SUA.

Nimic nu se compară cu un automobil-concept, acel vehicul uimitor ce reprezintă visul tehnologic al oricărui producător de automobile. Strălucitoare, futuriste, acestea arată minunat în lumina reflectoarelor, pe  platforma rotativă a showroom-urilor de profil.

Dar nu vrei să te sui la volanul unui asemenea vehicul până nu a trecut de teste riguroase de fiabilitate.

Același lucru este valabil și pentru sistemul sofisticat de apărare Patriot. Vieți depind de acest sistem, de aceea Raytheon îl dezvoltă continuu pentru a se asigura că încorporează cele mai noi tehnologii și, mai mult, îi testează iar și iar fiecare funcționalitate.

„Am făcut mai mult de 3.000 de teste la sol și 1.400 de lansări de rachete de apărare Patriot până acum și mai sunt încă multe altele de făcut”, a spus Bill Tierney, Director de Testare pentru Patriot la Raytheon Integrated Defence Systems. „De fiecare dată când testăm sau lansăm o rachetă Patriot, descoperim noi căi prin care putem îmbunătăți sau perfecționa Patriot, astfel încât să fim mereu cu un pas înaintea amenințărilor”.

Aceasta a fost poziția luată de Raytheon odată cu lansarea celei mai noi versiuni actualizate Patriot Post-Deployment Build 8. Fiecare actualizare aduce îmbunătățiri versiunii curente a sistemului Patriot. PDB-7 răspunde cu succes amenințărilor și salvează vieți civile într-un conflict în curs de desfășurare în Orientul Apropiat, dar întotdeauna există loc de îmbunătățiri. Testarea a identificat o serie de oportunități de îmbunătățire pentru PDB-7, câteva dintre ele fiind evidențiate într-un raport din 2016, lansat de Biroul de Control al Cheltuielilor al Guvernului SUA.

Aceste oportunități s-au transformat în sistemul îmbunătățit PDB-8, pe care Raytheon l-a dezvoltat și testat cu rigurozitate în deșertul din New Mexico înainte de a fi predat armatei americane pentru testare operațională.

„Demonstrațiile etapizate sunt de bun augur, dar dacă nu ai soldați care să le testeze, evalueze și să folosească sistemul într-un mediu operational realist, nu vei putea ști niciodată cum se va comporta atunci când vor fi vieți în pericol,” a spus Joe DeAntona, Vicepresident and Business Development Executive Raytheon Integrated Defence Systems, actual pensionat.

Un raport privind testarea Patriot, lansat la începutul anului 2017 de către Departamentul de Teste Operaționale și Evaluarea Dispozitivelor de Apărare, a declarat că în majoritatea cazurilor, PDB-8 a funcționat în condiții optime. Totodată, rezultatele raportului au subliniat că soldații au descoperit unele arii în care PDB-8 ar putea fi îmbunătățit, feedback apreciat de inginerii Raytheon.

„Am putut să implementăm sugestiile primate într-un timp relativ scurt și să facem din Patriot un sistem mai bun, datorită lucrurilor pe care le-am învățat din acea testare”, a spus Tierney.

Testarea sistemului Patriot nu vor fi finalizate odată cu încheierea testelor PDB-8. 13 țări depind de Patriot ca bază a sistemului de apărare anti-aerian. Ele au nevoie de acest sistem pentru a fi cu un pas în fața amenințărilor.

„Lucrând în strânsă colaborare cu guvernele țărilor partenere Patriot, Raytheon va continua să testeze acest sistem și să facă tot posibilul să găsească și să se adreseze tuturor oportunităților de îmbunătățire a sistemului”, a spus Ralph Acaba, Vicepreședinte Raytheon.

Mediile cu un grad ridicat de consecințe, precum drumurile expres și câmpurile de luptă, au o modalitate de a scoate în evidență proverbialele teste de încercare. Acesta nu este un lucru pe care DeAntona, comandantul unui batalion Patriot în timpul operațiunii Iraki Freedom, l-a pierdut din vedere.

„Nu aș fi astăzi aici dacă Patriot nu ar fi funcționat cum trebuie, iar acest lucru se datorează unor perioade de testare și rafinare”, a spus DeAntona. „Sunt un testament viu al valorilor acestor teste”, adaugă el.

Published On: 02/28/2017
Last Updated: 02/26/2018