Romania semneaza Scrisoarea de Acceptare pentru achizitia sistemului Patriot de la Guvernul SUA

Romania se alatura astfel altor 13 tari care sunt protejate deja de Patriot™

Romania Patriot

Patriot este cel mai avansat sistem de apărare anti-aerian din lume, eficiența acestuia fiind demonstrată în timpul conflictelor armate.

Guvernul României și Guvernul Statelor Unite au semnat un acord în vederea achiziției Patriot, sistem integrat de apărare aeriană și anti-rachetă produs de Raytheon, un sistem testat în repetate rânduri în teatrele de operațiuni. Documentul, denumit oficial Scrisoare de Acceptare, reprezintă un prim pas esențial care marchează începutul procesului de înzestrare militară pentru România.

România va primi Patriot 3+, cea mai nouă și mai avansată configurație disponibilă, precum și interceptori de rachetă GEM-T și PAC-3 MSE. Acești interceptori vor permite Armatei Române să facă față amenințărilor actuale și viitoare.

Patriot este un sistem pur defensiv care stă la baza strategiilor de apărare NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor de luptă și a dronelor. Achiziția contribuie la îndeplinirea angajamentelor României față de NATO de a cheltui cel puțin 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare.

“Odată cu achiziția noilor sisteme Patriot, armata română va avea capacitatea de a-și apăra atât țara, cât și aliații NATO” a declarat Tom Laliberty, vicepreședinte Integrated Air and Missile Defence la Raytheon. “Patriot le va da oportunitatea militarilor de a se antrena, de a participa în exerciții și de a coopera cu ceilalți membri parteneri din Statele Unite și Europa”.

România semnează Scrisoarea de Ofertă și Acceptare

România semnează Scrisoarea de Ofertă și Acceptare

13 țări contează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, inclusiv Statele Unite și alte patru țări europene: Germania, Grecia, Olanda și Spania.

“Această achiziție va crea locuri de muncă atât în Statele Unite, cât și în România”, a adăugat Laliberty. “Raytheon dezvoltă parteneriate pe termen lung cu companii românești care ne vor ajuta să fabricăm și întreținem sistemele Patriot pe care le va avea România”. Raytheon a semnat deja un Memorandum de Înțelegere cu compania românească Aerostar S.A., despre care puteți citi mai multe detalii aici

Last Updated: 03/15/2018