Mai puternic ca niciodată

Pentru sistemul de apărare Patriot, ce-i mai bun abia acum urmează

Patriot

Patriot este o soluție cu rază lungă de acțiune la altitudine înaltă, pregătită pentru orice condiții meteorologice, testată de peste 2.500 de ori în simulări de condiții reale, sub supravegherea armatei SUA.

Viitorul este aici.

Componente electronice mai mici decât un bob de nisip au înlocuit tuburuile de vid care erau folosite pentru alimentarea sistemului de rachete pentru apărare anti-aeriană Patriot. Ecrane color, tactile, desprinse parcă din jocurile video au înlocuit monitoarele monocrome și manetele sistemului original. Ceea ce nu se schimbă însă este arhitectura Patriot, a cărei eficiență dovedită în zonele de conflict este completată de un design flexibil, capabil să încorporeze noile tehnologii, pentru a fi mereu cu un pas înaintea amenințărilor.

„Inginerii Patriot au proiectat sistemul într-un mod care permite modificarea funcționalităților și performanței acestuia prin îmbunătățiri hardware și software”, a spus Dave Blackstone, inginer șef pentru programele interne Patriot.

În 1990, când Irak a invadat Kuweit-ul, Blackstone era Junior System Engineer la Raytheon, în cadrul programului Patriot.  

Conceput pentru apărare împotriva aeronavelor și a rachetelor de croazieră, Patriot  interceptase deja, în cadrul unei demonstrații, o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SBRM). Dar Irakul amenința cu rachete balistice de tip theater (TBM), un model care făcea SBRM să pară o joacă.

„În esență, trebuia să găsim soluția de a doborî un glonț cu un glonț,” a spus Tony LoPresti, acum Director de Dezvoltare pentru Patriot, care a contribuit la redactarea cerințelor radar și a software-ului primelor sisteme. „Au existat o mulțime de sceptici care spuneau că ideea nu poate fi implementată, pentru că, fizic vorbind, este imposibil”.

Totuși, în mai puțin de 150 de zile, inginerii Raytheon au dezvoltat și implementat upgrade-uri software și hardware care să permită sistemului Patriot să intercepteze și rachete de tip TBM.
Exact la momentul potrivit.

Pe 17 ianuarie 1991, forțele irakiene au lansat o rachetă SCUD TBM către Dhahran, Arabia Saudită – un centru logistic major în care se aflau mii de trupe ale coaliției.

Joe DeAntona era la conducerea unei baterii americane Patriot ce apăra Dhahran-ul. El nu era de serviciu în acel moment și nu a realizat că atacul era în desfășurare decât atunci când a tras o altă baterie Patriot. „Îmi amintesc doar că am văzut (un interceptor Patriot) de la o baterie Alpha plecând din lansator și că m-am gândit: <<Ce naiba s-o fi întâmplat?>>.

Patriot tocmai interceptase prima rachetă de tip TBM.

„Nu am avut timp să ne bucurăm”, a spus DeAntona. „În ziua următoare, bateria de care eram responsabil a tras prima rachetă și astfel am intrat într-o luptă de durată cu TBM”.

Prezent și viitor

Revenind la zilele noastre, Patriot are în prezent rachete ce zboară mai repede și mai departe cu o performanță incredibilă. Sistemul are procesoare de ultimă generație, mai mici și mai rapide decât și-ar fi putut imagina dezvoltatorii inițiali. Software-ul este permanent adus la zi astfel încât să fie cu un pas înaintea amenințărilor. Mobilitatea i-a fost demonstrată recent într-un marș tactic de 1.200 de km în Europa. Patriot are un palmares de peste 700 de teste de zbor și mai bine de 190 de participări la conflicte.

Dar și oponenții se schimbă. „Adversarii noștri sunt foarte inteligenți și au acces la tehnologie din ce în ce mai sofisticată,” a spus Jack Cartland, Technology Director pentru Raytheon Integrated Air and Missile Defense. ”Chiar dacă ei fac tot posibilul să crească performanțele propriilor arme, noi vom fi mereu cu doi pași înainte”.

Ce urmează? Depinde de amenințare.

„Cine ar fi crezut, acum 20 de ani, că grupuri internaționale non-statale vor lansa rachete balistice asupra orașelor?”, a spus Ralph Acaba, Vicepreședinte Raytheon. ”Patriot a demonstrat că poate contracara amenințări dintre cele mai noi, iar Raytheon are un plan de dezvoltare tehnologică și un flux continuu de cercetare și dezvoltare care să asigure neutralizarea oricăror amenințări chiar și peste 30 sau 40 de ani.”

Published On: 01/09/2016
Last Updated: 02/26/2018