România face un pas important către Patriot

Românii vor contribui la producerea și mentenanța fiecărui sistem Patriot livrat către țară

aerostar-partnership-lead

Patriot este cel mai avansat sistem de apărare anti-aerian din lume, eficiența acestuia fiind demonstrată în timpul conflictelor armate.

S.C. Aerostar S.A., companie aeronautică românească cu sediul în Bacău, a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Raytheon, dând astfel oportunitatea industriei românești de apărare să contribuie la producerea și mentenanța fiecărui sistem Patriot livrat în România.

Sistemul Patriot contracarează rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră, orice tip de aeronavă, elicoptere și drone. Din ianuarie 2015, Patriot a interceptat cu succes peste 100 de rachete balistice tactice în teatrele de operațiuni de pe tot globul. Sistemul Patriot este alcătuit din radare, centrale electrice mobile, stații de lansare și mai multe tipuri de rachete.

Prin achiziționarea sistemului pur defensiv Patriot, armata României va putea proteja suveranitatea acestei țări și își va îndeplini angajamentele față de NATO. Mai mult decât atât, sistemul Patriot va proteja cetățenii, infrastructura, spațiul militar, spațiul aerian și integritatea teritorială a României. .

În timp ce Patriot protejează România, procesul de producție al acestui sistem va stimula și economia locală. Raytheon intenționează să colaboreze cu companii locale care să contribuie la fabricarea și mentenanța sistemelor Patriot deținute de România.

Ne bucură această aprofundare a legăturilor economice şi de securitate dintre ţările noastre”, spune Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București. Această semnare constituie o ilustrare ideală a parteneriatului în curs dintre Statele Unite şi România.

România va primi configurația de sistem Patriot 3+, cea mai nouă și mai avansată configurație disponibilă în acest moment, precum și un număr de rachete interceptoare GEM-T și PAC-3 MSE. Acestea vor permite armatei române să contracareze amenințări actuale și potențiale.

Posibilele căi de colaborare pe care le analizează Raytheon și Aerostar includ:

  • Producția de componente și subansamble;
  • Producția, repararea și retehnologizarea ansamblurilor electrice și de comandă;
  • Servicii Servicii de mentenanță pentru sistemele Patriot din România, precum furnizarea de piese de schimb, asistență tehnică, modernizări ale sistemelor și întreținerea periodică a acestora.

Pe lângă demonstrarea eficienței în teatrele de operațiuni, Patriot are la activ peste 1,500 de teste aeriene și peste 3,200 de teste la sol. Mai mult, Patriot este modernizat permanent pentru a fi mereu înaintea oricărei amenințări. Procesul de modernizare este finanțat de membrii Parteneriatului Patriot, un consorțiu format din 13 națiuni care dețin sisteme Patriot și care, în ultimii 20 de ani, a investit miliarde de dolari în îmbunătățirea acestora.

1
Românii vor contribui la producerea și mentenanța fiecărui sistem Patriot livrat către țară.

 

Patriot este astfel conceput încât să poată fi instalat cu rapiditate în teatrul de operațiuni, să poată fi operațional chiar și în condiții foarte dificile și să poată fi relocat în funcție de cerințe. Astfel, dacă va fi necesar, România va putea utiliza sistemele sale Patriot pentru a apăra aliații NATO. Alte cinci țări membre NATO posedă în acest moment sisteme Patriot, astfel că interoperabilitatea și operațiunile comune pot fi realizate cu mult mai multă ușurință decât cu oricare alt sistem. Patriot stă la baza sistemelor integrate de apărare antiaeriană din Statele Unite ale Americii, Olanda, Germania, Spania și Grecia.

Alți aliați europeni și parteneri de securitate și-au exprimat interesul pentru instalarea de sisteme Patriot. Polonia a soliciat oficial sistemul Patriot în martie 2017 și și-a confirmat angajamentul în luna iulie 2017, în timpul vizitei președintelui american Donald Trump în țară. Totodată, Patriot este unul dintre cele două sisteme avute în vedere de Suedia.

Prin achiziționarea sistemelor Patriot, România se alătură altor națiuni NATO într-un efort de cooperare care să protejeze securitatea fiecăreia dintre țările aliate. Numai anul acesta, o unitate de tragere Patriot a fost instalată în România ca parte a exercițiului Tobruq Legacy, o altă unitate Patriot fiind trimisă în Suedia pentru exercițiul Aurora. În plus, în timpul unui exercițiu care a avut loc anul trecut în Creta, trupele olandeze, germane și americane au colaborat pentru lansarea a 48 de rachete Patriot. În 2013, bateriile Patriot olandeze, germane și americane au fost instalate în Turcia pentru a apăra națiunea și forțele de coaliție de un posibil atac cu rachete balistice din Siria.

Published On: 10/16/2017
Last Updated: 02/26/2018